Vai veselīga ēdiena pagatavošanai nepieciešams ilgs laiks

Lai pagatavotu veselīgu maltīti, uztura speciālisti un dietologi iesaka ievērot dažus principus, kas jau paguvuši kļūt par nemaldīgiem virzītājiem uz veselīgas ēšanas kultūras izveidi. Protams, ir sastopami arī dziednieki un ārsti, kuru uzskati par veselīgu ēdienu ir īpaši krasi atšķirīgi no lielākā vairuma profesijas pārstāvju paustajiem. Daži iesaka atteikties no gaļas lietošanas, citi, gluži pretēji dominējošajam viedoklim, apgalvo, ka reižu reizēm sāļa, trekna speķa šķēle un kolas malks nav nekas kaitīgs. Taču visi ir vairāk vai mazāk vienoti mērenības ievērošanā. Un, protams, atbalsta arī sabalansētas un daudzpusīgas pārtikas uzņemšanu.

Ja Tu meklē iespējas, kā garšīgi, ātri un, galvenais, veselīgi paēst neilgā laikā, turklāt gatavojot pats, Tu vari daudzas atbildes atrast jebkurā receptē. Tiesa, daudzas no tām nāksies pielāgot atbilstoši veselīgas ēšanas principiem. Kādi tad tie būtu? Svaigu produktu lietošana, liesa pārtika, tāda, kas brīva no nevēlamajiem konservantiem ir vairumā iesacīto ēšanas paradumu klāstā. Praktiski jebkuru recepti Tu vari pielāgot tam, lai maltīte būtu attiecīgi veselīga un, pēc vajadzības, barojoša vai diētiska. Lūk, vēl divi faktori, kas jāievēro, izvēloties veselīgu pārtiku.

Tu jau dzirdi – nemitīgi jāizvēlas. No šī viedokļa veselīga ēdiena pagatavošanas laiks tiešām ir ilgāks, kā “parastās” ēšanas izvēle. Tomēr ilgais process attiecināms tikai uz pašu pamatu veidošanu, veselīgas ēšanas uzsākšanu. Proti, veselīgu paradumu izpētes laikā un, tos pielāgojot savai ikdienai, nodarbei veltītais stundu skaits patiešām ir liels. Lai atlasītu informāciju, lai kur arī to darītu – bibliotēkā, internetā, ārstu kabinetos, draugu un paziņu lokā -, vajadzīga zināma laika kapacitāte. Domājams, ka jebkura nopietna ieraduma izveidošana ir saistīta laika ieguldījumiem. Taču, līdzko process ir “aizgājis”, tikko Tu esi “izsities” cauri daudzajiem viedokļiem un izveidojis savējo, pie kura turēties, laiks ieiet vecajās sliedēs, un Tu vari atkal darīt to, kādēļ esi, iespējams, iepriekšminēto paradumu izveidojis. Visa pamatā ir pārliecība un noticēšana.